Dags att uppdatera julbordet till 2.0

17 december, 2018

Flera av våra mest traditionella rätter är på väg bort från julbordet, och främst är det kvinnor och unga som driver på förändringen. Det visar en undersökning om svenskarnas inställning till julmat som Kantar Sifo gjort på uppdrag av ICA.

Mera sallad mindre sylta

Två av tre svenskar, främst yngre, kan tänka sig att skippa det traditionella julbordet helt. Sju av tio i åldern 18–34 år väljer helt bort lutfisk och sylta, medan motsvarande siffra för personer i åldern 65–70 år är 30 procent. Hälften av de som svarade säger att de har tagit bort eller lagt till någon rätt på julbordet de senaste tre åren.  

Flera julklassiker blad de hotade rätterna

Bland de mest hotade rätterna finns grisfötter, rökt ål och fiskaladåb. Istället vill man se fler både lättare och grönare smårätter som sallader, olika tapas och falafel.

I takt med att vi får ändrade matvanor och intresset för att äta mer grönt växer letar sig nya rätter in på det traditionella julbordet. Köttbullarna, julskinkan och rödkålen kommer helt enkelt att få nytt sällskap framöver.

Hos Stenhagen centrum handlar du maten som passar både nya och gamla jultraditioner. Som inspiration bjuder vi på några goda julrecept.